dinsdag 7 juli 2015

Knooppunt van pelgrims wegen

We zijn gisteren in de blog vergeten te melden dat er weer een groep vale  gieren op zoek was naar eten, ook de vorige keer in de Pyreneeën hebben we die gezien. Gisteravond na het eten onder het genot van een glaasje rode wijn en een Camembert met de Amerikaan nog gezellig buiten gekletst, zijn voorouders waren 200 jaar geleden Nederlandse emigranten. Hij kende van zijn moeder nog 1 nederlands woord, maar dat zullen we niet op de blog zetten. De nacht in de refugio was heel warm, we hadden geen bedekking nodig, maar toch weer fijn om even op een normaal bed te liggen. Mijn oordoppen hebben goed gewerkt want ik heb de Franse wandelaars niet horen vertrekken om half 5. 
Vanmorgen weer langs de VVV maar het pakketje was niet geleverd, als hij nog binnen komt stuurt de man hem naar mijn huisadres en belt naar mijn gsm als hij geleverd is, erg behulpzaam  Hij stuurde me naar een fietsenmaker in de plaats en deze had wel de juiste maat, dus vanavond kunnen we de ketting weer spannen. We fietsen door bovenstaande pas om 10.00 uur vanuit Mauleon-Licharre door het dal van de La Joyeuze wat ons in een opperbeste stemming brengt tot de pittige stijging naar Hélette, maar in het dorp staat een kerk met St. Jacob in het goud en dat maakt veel goed. Op diverse plekken op de route van vandaag kruisen we de pelgrimswegen Jacobsroute en Langs Oude Wegen. De huizen in Baskenland kenmerken zich door hun witte kleur met rode luiken en kozijnen. Het gedeelte waar we zijn, wordt ook wel de graanschuur van Baskenland genoemd sinds de import van tarwe en maïs rond 1520 uit Amerika.
Na 68km staan we op camping Bixt Eder in Cambo les Bains, de laatste keer slapen in Frankrijk, morgen gaan we naar camino del Norte.
Laatste blik op de hoge Pyreneeën 
St. Jacob in het goud 
Kenmerkende kleuren van Baskenland 

4 opmerkingen:

 1. Hi Jurrien, hier Hilversum!
  We volgen je nog steeds en hebben op die manier ook het gevoel dat we elke dag kilometers maken. Elke ochtend weer leuk om te lezen. We kunnen ons zelfs voorstellen wat je doormaakt met de hoge temperaturen. Hier vandaag wat afkoeling, maar richting het weekend weer zon. Veel zon. Behalve een bermbrand bij 11 verder niets te bijzonders te melden. Groeten van ons allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier zijn de resultaten uit inmiddels Spanje, deze dag nat gestart en fris geëindigd. Het gaat goed en gaan eindelijk na 2300km genieten van de camino. Ik hoop dat de bermbrand niet te veel schade heeft aangericht. Groeten van de 3 pelgrims

   Verwijderen
 2. Wat hebben jullie een vaart zeg. Niet alleen schriftelijk, in de verslagen, maar ook op de fiets. Nu al bijna in Spanje... Buen camino.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leontien en Hans, inmiddels zijn we gestart met de Norte. Het gaat prima en de klimspieren zijn voldoende geoefend. We mengen ons nu tussen de andere pelgrims. Groeten van de 3 pelgrims

   Verwijderen